Eroja Tanskan ja Suomen välillä

Eroja Tanskan ja Suomen välillä

Inês kirjoitti todella kiinnostavan jutun Portugalin ja Suomen eroista ja rupesinkin miettimään, kokemiani Tanskan ja Suomen eroja. Vaikka pohjoismaisissa kulttuureissa on paljon samaa, löytyy täältä myös eroja. Tässä muutama juttu, jonka olen huomannut tanskalaisessa koulumaailmassa:

 Lounaaksi aina leipää

Suomessa syödään yleensä lämmin lounas, ainakin kouluissa. Täällä Tanskassa avonainen voileipä eli smørrebrød on yleisin lounasruoka ja lämmintä lounasta syödään harvoin. Kuvittelin, että Tanskassa olisi samanlainen ilmainen kouluruokasysteemi (peruskoulussa), mutta ilmeisesti täällä pakataan lapsille mukaan madpakke – eli eväsrasia koulupäiviä varten. Yleensä lounaalla nautitaan terveellistä ruisleipää (joka ei ole täysin samanlaista kuin meidän suomalainen ruisleipä) ja ei niin terveellistä täytettä; mm. erilaisia majoneesin pohjautuvia salaatteja ja lihapasteijaa.


Erot koululomissa

Itselläni koulu alkaa syyskuun alussa ja loppuu kesäkuun viimeisenä viikkona. Kesäkuussa on kuitenkin aina yksi kokonainen vapaaviikko ennen juhannusta. Joululomilta palataan töihin ja kouluun heti tammikuun toinen päivä.

Talvilomaa vietetään peruskouluissa suunnilleen samaan aikaan Suomen hiihtolomien kanssa.

Vappu ei ole kansallinen vapaapäivä, vaikka se on merkitty kalenteriin ja on kuulemma aikoinaan ollut lomapäivä. Sen sijaan toukokuussa ilmestyi milloin mitäkin vapaapäiviä, jotka tulivat minulle yllätyksenä ja huomasin vasta kun kaupat sattuivatkin olemaan kiinni.

Suurimmaksi osaksi, täällä kuitenkin vietetään samoja pyhiä kun meillä Suomessa, hieman eri perinteillä. Oudoimmalta tuntuu Suomen itsenäisyyspäivänä, kun pitääkin mennä ja kouluun ja Tanskassa on aivan tavallinen arkipäivä.

Arvosana-asteikko on erilainen

Tanskassa arvosana asteikko ulottuu miinus kahdesta kahteentoista.  Asteikossa on seitsemän eri arvosanaa, -2, 0, 2, 4, 7, 10, 12- josta 12 on paras ja 0 tarkoittaa hylättyä.  Erikoinen arvosanajärjestys ei kuitenkaan yllätä, kun pitää mielessä sen, että Tanskassa 25, lausutaan fem og tyve, eli viisi ja kaksikymmentä. 92, sanotaan to og halvfems eli yhdeksänkymmentä ja kaksi….. ja halvfems kuulostaa enemmän puoli viideltä kuin yhdesksänkymmeneltä.Tähän järjestelmään kyllä tottuu, varsinkin kun lukuja kuulee niin usein kaupan kassalla. Sijaluvut sen sijaan ovat vieläkin monimutkaisempia.

Ryhmätöitä on paljon

Mielestäni koulussani Suomessakin oli melko paljon ryhmätöitä, mutta varsinkin ensimmäisen lukukauden minusta tuntui, että Tanskassa emme muuta tehneetkään.  Vaikka tykkään työskennellä itsenäisesti, opin pitämään ryhmätöistä aivan uudella tavalla Tanskassa. Huomasin että parissa viikossa voi ryhmän voimin saada aikaiseksi paljon enemmän, kuin mitä yksin pystyisin. Lisäksi jokaisessa projektissa keskustelemme ja brainstormaamme ideoitamme yhdessä, vaikka kyseessä olisikin itsenäinen tehtävä. Olenkin oppinut pitämään näistä keskusteluhetkistä yhä enemmän - alussa ne tuntuivat hiukan paikallaan polkemiselta, mutta nykyään huomaan että näistä saa todella paljon ideoita.

Vaikka erot tuntuvat välillä hiukan oudoilta niihin on ollut helppo sopeutua. Ja lounaaksi voi laittaa muutakin ruokaa kun ei aina halua syödä leipää!

Teksti: StinaKategoria: Arkielämää