Visuaalisia apuja tulevaisuuden suunnitteluun

kantti.jpg

Vihaan päätöksentekoa. Kun olen kerran päättänyt jotain, olen hyvin periksiantamaton ja pysyn päätöksessäni, mutta päätöksiä edeltävä valinnanvaikeus on aina aiheuttanut minulle päänvaivaa. Olen huomannut, että asioiden ylös kirjoittamien auttaa minua usein päätöstenteossa, tai ainakin rauhoittaa mieltäni.

Aina kun tunnen olevani hukassa – tunne voi liittyä johonkin suuren tai keskisuureen elämänvalintaan tai pienempään asiaan, kuten teeman päättäminen seuraavalle kouluprojektilleni – kirjoitan tai piirrän jotain.

Joskus kirjoitan listoja päätöksen hyvistä ja huonoista puolista. Välillä teen ajatuskartan kaikista mieleen tulevista asioista päätökseen liittyen. Joskus ajatuskartat ovat sotkuista ajatustenvirtaa kirjoitettuna alas paperille, joskus taas poimin esille parhaat kynäni ja kirjoitan ylös kaiken nätisti ajan kanssa. Samalla ehtii pohtimaan mieltään askarruttavia asioita vähän tarkemmin.

Yksi kätevä apu, jonka opin koulun networking-kurssilla on oman arvokompassinsa määrittäminen.

Omia arvojaan voi selvitellä itseltään kysymällä itseltään esim. näistä kysymyksiä:

  • Milloin olet ollut onnellisimmillasi? Miksi? Mitä sinä teit silloin? Millaisia ihmisiä oli ympärilläsi?
  • Milloin olet ollut eniten surullinen? Miksi? Mitä sinä teit silloin? Millaisia ihmisiä oli ympärilläsi?
  • Mistä saavutuksistasi olet eniten ylpeä? Miksi? Mitä sinä teit silloin? Millaisia ihmisiä oli ympärilläsi?
  • Mitä kadut eniten? Miksi? Mitä sinä teit silloin? Millaisia ihmisiä oli ympärilläsi?
  • Mitkä ovat 5 tärkeintä tulevaisuuden tavoitettasi? (nämä voidaan myös jakaa viiteen tärkeimpään koulu/työ tavoitteeseen ja viiteen tärkeimpään elämäntavoitteeseen yleensä)

Nämä kysymykset voivat auttaa sinua arvioimaan mitkä asiat tuottavat sinulle iloa ja mitä asioita arvostat eniten elämässä.

Listaa muutamia sinulle tärkeitä arvoja. Valitse listasta sinulle tärkeimmät arvot. Karsi ja laita arvot tärkeysjärjestykseen. On täysin normaalia, että jotkin arvoista ovat ristiriidassa keskenään- saatat esimerkiksi arvostaa vapautta, mutta samalla turvallisuus on sinulle tärkeää.

Itse palaan aina välillä omaan listaani, kun minun pitää tehdä päätöksiä tai kun tunnen muuten olevani hukassa tai stressaantunut. Silloin on hyvä muistuttaa itseään siitä, mikä itselle on elämässä tärkeintä.

Listaa kannattaa toki myös muokata ja päivittää aina välillä, sillä mielipiteet ja prioriteetit voivat muuttua paljon, jopa lyhyessä ajassa. Joskus pelkkä vanhojen listojen katseleminen auttaa päätöksenteossa, joskus vanhan listan ympäriltä voi rakentaa uuden ajatuskartan.

Oma ajatuskartta siitä mikä sinulle on tärkeää elämässä voi auttaa tekemään päätöksiä tulevasta opiskelupaikasta, kurssivalinnoista tai pienemmistä arjen valinnoista.  Ainakin minua se on auttanut.


Teksti: StinaKategoria: Arkielämää