Valittamisesta positiivisuuteen

 • Väsyttävät iltapäivät koulussa
 • Turhauttava kvantti fysiikka
 • Urheilusta kipeytyneet lihakset
 • Pieleen menneet harkat
 • Kylmä tuuli ulkona

Eipä ole mikään maailman positiivisin lista. Voisin valittaa vaikka mistä, jos vain haluaisin. Sitä keksii varmasti asioita jotka ovat huonosti ja missä kaipaisi parannusta. Mutta mitäpä jos yritettäisiinkin löytää arjesta ne pienet iloiset asiat, joiden avulla jaksaa niiden vaikeampienkin aikojen yli.

 • Auringon paiste
 • Se pienen pieni onnistuminen tunnilla, kun aiheesta ei meinaa tajuta mitään
 • Lähestyvät synttärit
 • Postilaatikossa odottava uusi lehti
 • Kavereiden hymyilevät kasvot
 • Isovanhempien kanssa juttelu

Tuota positiivista listaa oli kyllä paljon vaikeampi keksiä, ja siihen kului huomattavasti enemmän aikaa. Ei se ole helppoa löytää niitä positiivisia asioita, kun lähes koko ajan on ympärillä ihmisiä, jotka valittavat jostain. Se saattaa olla ihan huomaamatontakin, koska siihen on niin tottunut. Teen sitä itsekin, tiedän sen kyllä.

Miltähän tuntuisi olla valittamatta kokonainen viikko? Tai edes yksi päivä. Joskus taisin sitä yrittää, mutta jostain syystä se ei sitten onnistunutkaan. Ehkä tahdonvoima loppui kesken, tai sitten joku pieni asia vain karkasi huomaamatta. Eihän sitä omaa valittamistaan edes itse välttämättä huomaa. Ehkä se on vain niin juurtunut meihin, että siitä on tosi vaikeaa päästä eroon. Ja vaikka emme ehkä kokonaan valittamista voi lopettaa, ehkä voimme edes yrittää vähentää sitä. Nähdä ne pienet iloiset asiat, ja ehkä oppia olemaan onnellisempia.

Laura Levä

 


Kategoria: Arkisto 2017