Yritteliäisyys on valttia kesätöitä haettaessa!

Vuosi 2017 on edennyt helmikuuhun. Helmikuu, kuten alkuvuosi yleensä, on perinteisesti vilkkainta aikaa kesätyöpaikan etsimisessä. Suurten firmojen kesätyörekrytointi on avoinna useimmiten ainoastaan vuoden ensimmäisten kuukausien aikana, joten kesätyöpaikkojen etsintä kannattaa aloittaa viimeistään nyt!

"Työura ei yleensä ala ihanteellisimmasta paikasta..."

Kesätöitä kannattaa lähteä etsimään avarakatseisin mielin, mikäli ei omaa aiempaa työkokemusta tai koulutusta. Työura ei yleensä ala ihanteellisimmasta paikasta, vaan tärkeintä on kerryttää omaa työkokemustaan. Tänä kesänä saatu kokemus ja hyvät suhteet työantajan kanssa luovat oivan pohjan ensi vuoden kesätyöhakuun. Yritteliäisyys on valtti kesätöitä haettaessa. Kannattaa siis pelata varman päälle ja hakea mahdollisimman moneen eri paikkaan. Näin varmistat paremmin mahdollisuutesi saada kesäksi töitä!

Kesätyöntekijöitä etsivät firmat tekevät yleensä omat haut alle 18- ja yli 18-vuotiaille. Esimerkiksi S-ryhmät aloittavat alkuvuodesta yli 18-vuotiaiden haulla, ja myöhemmin maalis-huhtikuussa aukeaa vasta alle 18-vuotiaiden haku. Ei siis kannata heti pettyä, mikäli tietyllä firmalla ei ole juuri nyt sinulle sopivaa hakua. On fiksua myös kysellä, onko haluamaasi firmaan tulossa sinulle sopivaa hakua. Näin et jää turhaan odottelemaan kyseistä paikkaa, vaan pystyt hakemaan myös muualle.

Kesätöitä voit etsiä oman kunnan sivuilta, seurakunnan sivuilta, paikalliselta 4H -yhdistykseltä, MLL:n sivuilta sekä tietysti yksittäisten firmojen sivuilta!

Mikäli sinulla on halua työllistää itse itsesi oman firman kautta, kannattaa kysyä paikalliselta 4H-yhdistykseltäsi apua yrityksen perustamiseen. Heiltä löytyy niistä asioista vankkaa kokemusta sekä asiantuntijuutta niissä asioissa.

Työnantajat arvostavat suuresti, jos käyt itse paikan päällä esittelemässä itsesi ja kerrot hakevasi heille kesätöihin. Käymällä itse paikan päällä jäät myös vahvasti työnantajan mieleen sekä annat itsestäsi innokkaan kuvan juuri sitä työpaikkaa kohtaan.

Työtä hakiessa monet työnantajat vaativat CV:n eli ansioluettelon. Ansioluettelon tekemiseen löytyy netistä valmiita pohjia. Apua kannattaa myös pyytää omilta vanhemmilta. Tehdessäsi ansioluetteloa kiinnitä huomiota moitteettomaan äidinkieleen sekä selkeyteen. Tuo esille oma persoonasi lyhyessä esittelyssäsi sekä muista kirjata siihen kaikki työkokemuksesi ja luottamustehtäväsi. Työnantajilla ei ole yksittäisten ansioluetteloiden tutkimiseen hirveästi aikaa, joten tee ansioluettelostasi mahdollisimman ytimekäs ja jätä turhat jaarittelut sikseen. Muista päivittää ansioluettelosi päivänmäärä sekä aina kun saat jostain uutta kokemusta.

Ennen kuin alat täyttää hakemusta, tutustu työnantajan vaatimiin kriteereihin. Tarvitseeko työ alan koulutuksen? Hygieniapassia? Vai kenties työturvallisuuskorttia? Mikäli työ vaatii jotain sellaisia taitoja/koulutuksia, mitä sinulla ei ole, ei työtä kannata hakea.

Haastattelukutsun saadessasi tutustu kyseiseen työpaikkaan kunnolla. Näin osoitat haastattelutilanteessa kiinnostuksesi sekä tietosi työpaikasta. Valmistautumisella vältyt turhalta jännittämiseltä. Muista ottaa reipas ja positiivinen asenne mukaan. Se kannattaa!

Vinkit kesätyönhakuun

  • Ole ajoissa liikeessä, nopeat syövät hitaat!
  • Ole avoin erilaisille työpaikoille, tärkeintä on kokemus
  • Ole pitkäjänteinen!
  • Hyödynnä sukulaisia tai vanhoja harjoittelupaikkoja työpaikkojen etsinnässä
  • Tutki oman kuntasi/seurakuntasi kesätyötarjontaa
  • Hyödynnä erilaisia työpaikkasivustoja esim. kesatoita.fi tai kesaduuni.org
  • Etsi suoraan sinua kiinnostavien yritysten sivuilta
  • Tee selkeä CV eli ansioluettelo
  • Käy paikan päällä kysymässä töitä, näit jäät mieleen!
  • Älä lannistu! Maltti on valttia!

Sofia Mänty

 


Kategoria: Arkisto 2017_2