Syyskuun pääkirjoitus

syksynpk.jpgEletään syyskuuta. Lähes tulkoon kaikki nuoret ovat aloittaneet lukuvuotensa. Tänäkin syksynä monet nuoret ovat kääntäneet uuden sivun elämässään aloittaessaan uudessa koulussa, mahdollisesti vielä uudella paikkakunnalla kaukana kotoa.

Uutiset ovat kohisseet läpi syksyn, kuinka nuorille ei ole tarpeeksi opiskelija-asuntoja tai kuinka yksityisen sektorin asunnot ovat liian kalliita opiskelijoiden budjettiin. Halpoja asuntoja olisi täytynyt metsästää heti kesän alettua, viimeistään kun tieto kouluun pääsystä aukeni. Monet nuoret asuvat kämppäkaverin kanssa. Toisen kanssa saa puolittaa korkean vuokran sekä vesi- ja sähkölaskut, lisäksi toisesta saa seuraa puurtamisen keskellä. Toisaalta siitä toisesta voi olla häiriöksi.

Raha, budjetointi ja säästöt tulevat tutuiksi itsenäisesti asuvalle nuorelle. Ennen muuttoa täytyy löytää sopiva asunto. Asunnon löydyttyä listalla on seuraavaksi hankinnat. Hankintojen kohdalla avainsana on harkinta. Tarvitseeko kaikkea ostaa heti, vai voiko jokin asia odottaa kevääseen, mahdollisesti jopa ensi vuoteen? Tarvitsekon todella tätä, ja mitä oikeastaan asumiseni vaatii? Kenenkään yksin asuvan ei ole esimerkiksi järkeä ostaa kuuden hengen ruokailuryhmää tai aterinsettiä kymmenelle henkilölle, koska vähemmälläkin pärjää. Kaikkea ei myöskään tarvitse ostaa upouutena. Nykyään erilaisilta Facebookin kirpputoreilta löytää aivan uskomattoman paljon erilaisia huonekaluja huokealla. Miksi siis jättää nämä mahdollisuudet käyttämättä, kyseessä ei kuitenkaan ole asunto loppuiäksesi? Tällaisilla hankinnoilla säästää kymmeniä jopa satoja euroja.

Hankintoja tehdessä on tärkeää muistaa, kuinka elämisensä kustantaa. Vuokran lisäksi niin liikkuminen kuin ruoka maksaa. On hyvä miettiä, miten aikoo kulkea koulussa tai vaihtoehtoisesti viikonloppuisin kotona? Mitä ja miten hyvin aikoo syödä? Kulut nousevat nopeasti suuriksi, jos käy usein syömässä pikaruokaloissa tai matkustelee kotikonnulle katsomaan vanhempiaan viikonlopuksi. Kulkeminen on suhteellisen kallista, kulki omalla autolla tai julkisilla. Kannattaa tutkia tarkkaan opiskelukaupungin tarjoamat julkisen liikenteen edut ja lippupaketit. Pidemmällekin matkalle kannattaa myös katsoa erilaiset kausitarjoukset ja vertailla eri yhtiöiden hintoja, joskus junakin voi tulla linja-autoa halvemmaksi.

Nuoria pelotellaan, kuinka opiskeluaikoina makaroni ja tonnikala tulevat tutuiksi arkipäivän ruoassa. Pelko on turha, sillä etenkin syksy on oiva aika käyttää syyssadon terveelliset ja halvat elintarvikkeet aterioissaan. Joka syksyn trendinä pysyvä elintarvikkeiden säilöminen kannattaa opetella, näin voi nauttia monipuolisista ja maukkaista raaka-aineista läpi pimeän talven. Vaikka asuisi yksin, kannattaa kokata suurempia annoksia. Ne tulevat yleensä suhteessa halvemmiksi, niitä voi syödä useamman päivän putkeen tai vaihtoehtoisesti pakastaa myöhemmäksi.

Kaikkia säästöjään ei tarvitse käyttää vuokranmaksuihin tai ruokaan, kunhan muistaa hakea ajoissa opintotukea. Moni nuori jättää hakematta opintorahaa tai asumislisää, koska eivät tiedä olevansa oikeutettuja sellaiseen. Kannattaa ilman muuta tutustua asioihin Kelan kautta sekä selvittää koulun kautta oikeutensa asumislisään, mikäli asuu koulun tarjoamissa soluasunnoissa. On myös järkevää keskustella omien vanhempien kanssa, haluavatko he tukea itsenäistymistäsi taloudellisesti.

Toisaalta nuoruus ei koostu vain opiskelusta ja elämisen budjetoinnista. Nuoruus on elämistä varten. Aika ennen vakituista työtä, perhettä, aloilleen asettumista. Nuorena on hyvä nähdä ja kokea maailmaa. Muiden kulttuurien näkeminen on rikkaus, jota ei koulusta tai rahalla saa. Siksi omaa talouttaan ei kannata ajatella liian putkikatseisesti. Matkustelu esimerkiksi Euroopan sisällä ei ole todellakaan kallista, kunhan vain osaa etsiä tarpeeksi monesta paikasta. Huonekaluista kertynyt parin sadan euron säästö riittää hyvin matkalle Keski-Eurooppaan. Muistakaa elää opiskelujenne lomassa!

Sofia Mänty

 


Kategoria: Arkisto 2016