Cosplay

Japanilainen populaarikulttuuri ja cosplay Suomessa

Suomessa räjähdysmäisesti kasvanut japanilainen populaarikulttuuri on nykyään erittäin yleinen asia nuorison keskuudessa. Esimerkiksi koulussa lähes joka luokalta löytyy yksi joka harrastaa cosplayta, vähintään lukee mangaa eli japanilaista sarjakuvaa tai katsoo animea eli japanilaista piirrossarjaa, joka yleensä perustuu mangaan. Välillä kaduilla, elokuvateattereissa ja tapahtumapaikkojen läheisyydessä näkee manga-, anime-, peli-, tv- ja elokuvapukuihin sonnustautuneita ihmisiä.

marvel_cosplay_group.jpg

Marvel cosplay-ryhmä Tampere Kupliissa. Kuva: Sami Rustari

Suosiosta huolimatta lehdet kirjoittelevat: ”Tiesitkö, että joku harrastaa tällaistäkin lajia?” ”Outoa pukuleikkiä harrastavat nuoret kerääntyivät Helsinkiin...” yms. Välillä myös ajatellaan, että manga/anime on tehty lapsille tai että cosplay-harrastajat ovat lapsia. Totuus on kuitenkin, että cosplay-harrastajien keski-ikä on noin 19 vuotta, ja suurin osa harrastajista on 14-25-vuotiaita.

Mangaa ja animea tehdään kaikenikäisille, ja niitä löytyy monesta eri genrestä. Vaikka cosplay tuleekin Japanista, asut eivät aina ole japanilaisia. Oikeastaan noin 40-50% asuista tulee länsimaalaisista lähteistä (niin kuin monet pelihahmot ja supersankarit).

Conit keräävät harrastajat yhteen

Conit ovat tapahtumia, joihin mennään asujen kanssa tai ilman asuja. Coneissa vietetään aikaa, tavataan ystäviä, jotka asuvat kauempana ja osallistutaan ohjelmiin, esim. puheohjelmat, paneelit ja ohjelmat, joissa tehdään itse jotain. Coneissa on myös cosplaykilpailuja eli pukukilpailuja,  joissa on yleensä yksilö- ja parikilpailu.

titaaan.jpg

Tampereella juhlittiin yhden maailman suositumpiin mangoihin kuuluvan 'Attack on titanin' eli 'Titaanien sodan' julkaisua Suomessa. Titaanikulkue kiersi Tamperetta ja kulki Sorsapuistoon asti esitellen ihmisille sarjaa ja cosplayta.

Suuria cosplaykilpailuja onkin alettu näyttämään tv:ssä Ylen kanavilla. Esimerkiksi Närconin pohjoismaiden cosplaykilpailu tuli pari viikkoa sitten tv:stä. Myös suomenmestaruuskilpailut ja maailmanmestaruuskilpailu tnäytetään Ylen kanavilta. Lajin suosiosta suomessa todistaa se, että 'coneja' on Suomessa MAAILMAN kolmanneksi eniten. Eniten on Japanissa ja toiseksi eniten Koreassa. Neljäntenä, vasta Suomen jälkeen, tulee Yhdysvallat.

Suomen suosituimmat conit ovat: Kuopion Animecon, Tampereen Tracon, Lahdessa oleva Desucon, Helsinkin Yukicon ja Espoon Ropecon. Näistä coneista Lahdessa järjestettävä Desucon on K18. Suomessa on vuonna 2016  kaksi suurta conia, jotka ovat K18, ja reilusti yli 10 ikärajatonta conia.  

Miro LylyTagit: Cosplay, Miro
Kategoria: Arkisto 2015