Milla Paloniemi vieraili Liuhtarin koululla

Me Liuhtarin koulun kuudesluokkalaiset ilmoittauduimme Ilkan 2010 sanomalehtiviikolle opettajamme innoittamana. Samalla osallistuimme arvontaan, jossa voitimme julkkisvierailun. Luokkaamme saapui 28.1. sarjakuvatekijä Milla Paloniemi.

paloniemi38ozz.jpg

Hän on luonut mm. Kiroilevan siilin. Valmistauduimme lukemalla Millan tekemiä sarjakuvakirjoja ja tuomalla luokkaamme kaikenlaisia fanitavaroita. Olimme tehneet kysymyksiä Millan haastattelua varten. Odotimme Millaa hyvin jännittyneinä.

Lapsuus ja kouluaika

Millan lapsuudenperheeseen kuuluivat äiti, isä, Milla ja isoveli Mirko. Lapsuudenkoti sijaitsee Jalasjärvellä. Millalla on hyviä muistoja lapsuudenkodistaan.

Pienenä Milla luki Milla Magia-sarjakuvaa. Arvaatte varmaan miksi. Hänen suosikkisarjakuviinsa kuuluivat myös hevossarjakuvat Hevoshullu-lehdestä.

Millalla ei ollut lupa kiroilla lapsena. Oikeastaan hän inhosi kiroilemista. Ensimmäisen kerran hän muistaa kironneensa vasta 9.-luokan loppuvaiheilla. Milla muistaa vain hämärästi, millaista oli olla kuudennella luokalla.

Milla kävi koulua Alavallin ala-asteella, jossa oli noin 30 oppilasta. Hän oli luokallaan ainoa tyttö. Kuudennen luokan Milla kävi Hirvijärven koulussa, koska Alavallin koulu lakkautettiin. Hän oli hiljainen ja ujo oppilas, joka piti kuvaamataidosta. Hänen kuvaamataidon numeronsa oli aina 10.

Milla piirteli jo pienenä todella paljon. Piirrokset olivat yleensä sarjakuvia. Kun hän oli 8-vuotias, hän alkoi harrastaa sarjakuvia. Hän kävi myös sarjakuvakurssin.

Milla tapailee edelleen vanhoja luokkatovereitaan. Parhaan kaverinsa hän sai yläasteella ollessaan. Heitä yhdisti piirtäminen.

Milla kertoi, että häntä kiusattiin paljon pienenä. Hän sanoi, että kaikkia taiteilijoita kiusattiin. Pahaa oloaan Milla purki piirtämällä.

Harrastukset ja lemmikit

Pienenä Milla harrasti mm. balettia, telinevoimistelua ja piirtämistä.

Nykyään harrastukset ovat epäsäännöllisiä, mutta hän harrastaa kuntonyrkkeilyä, laitesukellusta ja tietysti piirtämistä, joka on hänen lempiharrastuksensa. Hänellä on aina mukanaan piirtämistä varten kyniä ja paperia.

Lemmikkinä Millalla on iso paimenkoira, jonka nimi on Veera. Veera-koira on kuusivuotias ja hyvin persoonallinen. Kiroileva siili -sarjakuvasta Milla ottaisi lemmikikseen Antin, koska hänen tuttavansa nimi on Antti.

Milla ei katso paljon televisiota, mutta hän katsoo paljon elokuvia. Hänen lempielokuvansa on Jurassic Park 1 eikä mikään mene sen edelle.

Millan lempilautapeli on ehdottomasti Alias. Hänen lempikirjojaan ovat Kehä ja Löydä minut tästä kaupungista. Molemmat kirjat ovat sarjakuvakirjoja.

Millan lempiruoka vaihtelee, mutta sunnuntaina hänellä on aina leffailta ja silloin hän syö aina pizzaa.

Milla inhoaa omia hahmojaan

Historian tunnilla vuonna 2003 Millan päähän putkahti ajatus piirtää siilisarjakuvia. Hän laittoi muutaman stripin nettiin ja sen jälkeen häntä pyydettiin piirtämään niitä lisää.

Milla inhoaa säännöllisesti kaikkia sarjakuvahahmojaan, mutta silti rakastaa niitä. Pitkään hänen siilisuosikkinsa on ollut Muori, koska se on helppo piirtää.

Parasta hahmoissa on Millan mielestä se, että ne ovat omia itseään. Hän myös löytää hahmoista piirteitä ystävistään. Yhden stripin tekemiseen kuluu 15-30 minuuttia.

Kiroilevaa siiliä on moitittu yllättävän vähän kiroilemisesta. Ehkä siksi, että siili on eläin.

Milla on saanut Kiroilevasta siilistä Sarjis-Finlandian ja Lempi-palkinnon.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Millan luomasta Kiroilevasta siilistä on tällä hetkellä ilmestynyt kolme kirjaa. Neljäs osa on tekeillä ja tulee luultavasti 12. helmikuuta.

Kiroilevassa siilissä on hauskoja ja mielenkiintoisia hahmoja kuten Kiroileva siili, Citysiili, Pikkusiili ja monia muita. Vaikka Millan mieleen tulee jatkuvasti lisää hahmoja, ei hän aio lisätä kuitenkaan Kiroilevaan siiliin uusia jäseniä. Tassutellen-sarjakuvastakin on koottu yksi kirja. Toinenkin tulee, jos Milla ehtii perehtyä sen tekemiseen.

Romaanien kirjoittamista Milla ei aio missään tapauksessa harkita.

Milla pitää kuvataiteesta ja yrittää kehittyä piirtämisessä, vaikka kuvat ovatkin yleensä sarjakuvamaisia.

Lähitulevaisuudessa Millan toiveena on saada käännettyä sarjakuvia eri kielelle. Tulevaisuudessa Milla haluaisi päästä ulkomaille työskentelemään.

Vierailunsa Liuhtarin koululla Milla koki mielenkiintoiseksi, koska hän oli aikaisemmin vieraillut ainoastaan yläkouluissa.


Teksti: Oona Jaatinen, Essi Pellosniemi, Emilia Saari ja Antti Seppä-Lassila
Kuvat: Hermanni Honkimäki
Lähde: ilkka.fiTagit:
Kategoria: Arkisto 2010