Ammatiksi nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja?

Olen Hanne-Riikka ja opiskelen nyt viimeistä kolmatta vuottani nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi Ilmajoella Etelä-Pohjanmaan opistossa. Se miten päädyin opistolle juontaa juurensa yläasteen kahdeksannelle luokalle. Kävimme silloin muutamien oppilaiden kanssa tutustumassa nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja opiskeluihin ja minähän innostuin heti. Yhdeksännellä luokalla oli sitten jännittävät soveltuvuuskokeet ja tässä sitä nyt ollaan.
 
Tähän ammattiin opiskeleminen ei ole mitään kamalaa kirjoista pänttäämistä vaan käytännönläheistä oppimista. Opintoihini kuuluu mm. neljä työharjoittelua, kerhonpitoa ja ainakin yhden tapahtuman järjestäminen. Äkkiä voi kuulostaa pelottavalta, mutta aina ennen kuin lähdetään tekemään mitään käydään teoriaa lävitse ja aina saa kysyä lisää. Tässä ammatissa saa myös toteuttaa itseään omien kiinnostuksien mukaan. Esimerkiksi minä olen kiinnostunut mm. valokuvauksesta, askartelusta ja seikkailemisesta, näin voin pitää vaikka ohjaustuokioita askarteluun liittyen taikka lähteä tekemään retken nuorten kanssa Kuusamoon.
 
Tähän mennessä olen tehnyt kaksi työharjoittelua. Ensimmäisen tein Marttilan koulun alakoulussa. Toimin kouluavustajana pienluokassa kahdeksan viikon ajan. Viimeisimmän viiden viikon työharjoitteluni tein JIBBO-nuorisotiedotushankkeessa. Nämä kaksi työharjoittelua ovat olleet todella erilaisia tosiinsa verrattuna. Pienluokassa ollessani päivät olivat jokseenkin samanlaisia, JIBBO-hankkeessa taas päivät ja työajat olivat hyvinkin vaihtelevia. Joku päivä saatettiin olla koko päivä toimistolla ja toisena taas ei käyty ollenkaan toimiston puolella. Työt saattoi alkaa päivällä viideltä ja loppua puolelta öin (Tanskurockissa kävi näin), kun taas alakoulussa tietenkin on lukujärjestys minkä mukaan mennään. Itse henkilökohtaisesti pidän enemmän vaihtelevista työajoista ja erilaisista työtehtävistä, mutta työharjoittelupaikkoja valitessa kannattaa aina mennä mahdollisimman erilaisiin paikkoihin että sen todella näkee mikä on oma juttu ja tietää sitten myöhemmin minkä tyyppisiin hommiin haluaa suunnata.  Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja voi siis työskennellä monenlaisissa eri paikoissa.

Teksti: Hanne-Riikka HomiKategoria: Arkisto 2010