Millainen statuspäivittäjä olet?

Onko sinulla tunnusta facebookissa, IRC-galleriassa, tai jossain muussa nettiyhteisössä, jossa voit luoda oman profiilin, jota muut voivat käydä katsomassa? Otetaanpa esimerkiksi facebook. Profiiliin voi lisätä kuvia, kertoa kuulumisiaan, ilmoittaa mielipiteistään ja ajatusmaailmastaan erilaisten tykkäys-mekanismien avulla. Pääset kommentoimaan kaverien seinällä oleviin julkaisuihin ja heidän kuviinsa, ja myös he pääsevät kurkistamaan sinun profiiliisi. Kaikkia kaverilistallamme olevia naamoja emme edes välttämättä tunne. Jonkun olet saattanut joskus nähdä ohimennen, kun taas toista näet joka päivä, muttet ole ikinä sanonut hänelle sanaakaan. Kuulostaako tutulta? 

Netissä kaveri-käsite on huomattavasti laajempi, kuin oikeassa elämässä. Lähes vieraat ihmiset pääsevät tutkiskelemaan kuviamme ja kirjoituksiamme. Siksipä kannattaakin miettiä, mitä netissä kerrot. Kerrotko päivän jokaisen yksityiskohdan, vai kenties jonkun hauskan jutun, mitä päivän aikana on tapahtunut? Entä millaisen kuvan annat ihmisille statuspäivitystesi perusteella? Millaisia omat päivityksesi ovat?

Se, mitä sanomme, vaikuttaa muiden ihmisten käsitykseen meistä. Niinpä se, mitä facebookissa julkaisemme, vaikuttaa siihen, miten muut meihin suhtautuvat. Joskus näkee profiileja, joissa käyttäjä valittaa joka asiasta, ja tuntuu, ettei hänellä ole ikinä mikään hyvin. Mitä tämä ihminen haluaa julkaisuillaan viestittää muille? Entä millaisen kuvan profiilin lukijat ihmisestä saavat?

Toinen taas saattaa rehvastella, miten oli taas erittäin hauska viikonloppu, eikä lukija jää tietämättömäksi siitä, että viikonlopunviettoon on kuulunut alkoholia. Miksi tämä ihminen julkaisee kännisekoilujaan kaikelle kansalle? Mikä on muiden ihmisten asenne tällaista statuspäivittäjää kohtaan?

Kavereiden kesken saattaakin tulla kehuskelua tai muuta jutustelua aiheesta seinälle, mutta entä kaikki 200 muuta kaveria, jotka päivityksen lukevat? Entä jos joku lukijoista on esimerkiksi tuleva työnantajasi? Millaisen kuvan annat hänelle?

Kun näemme kavereiden kesken esimerkiksi nuopparilla tai jonkun kotona, voidaan toki puhua asioista avoimesti ja mennä yksityiskohtiin. Mutta tarvitseeko kaikkia asioita jakaa tuiki tuntemattomille?

Teksti: Suvi HietamäkiKategoria: Arkisto 2010