Vaahtera-novelli

Vaahtera vaahtera.jpg

Sinä päivänä tyttö ilmestyi pihaan. Hän istui silmujaan ulos työntävän vaahteran alla. Kevät oli vasta tulossa.

Seuraavana aamuna auringon valo siivilöityi verhojeni raosta. Tyttö istui edelleen ulkona risti-istunnassa. Paksu kirja lepäsi hänen polvillaan. Aurinko nousi taivaanrannan takaa. Oli päivän ylhäällä. Illan koittaessa se jälleen laski taivaanrannan taakse, pois yön pimeyden tieltä.

Vaahtera työnsi pienet lehden alkunsa kokonaan esille, mutta tyttö istui edelleen puun alla. Alkukevään viima oli hävinnyt. Kesä oli tulossa.

Kukat työntyivät esiin hieman kylmästä maasta tytön ympärillä. Näytti ihan siltä, kuin hän olisi istunut keskellä niittyä.

Heinäkuun alun paahtava aurinko paistoi korkealta taivaalta. Vaahterapuun tyttö, siksi minä häntä kutsuin, oli kääntänyt suljetut silmänsä kohti aurinkoa. Hän näytti nukkuvalta.

Syksyn tullessa ruska rupesi näkymään vaahterapuun lehdissä. Ne hehkuivat kaikissa oranssin ja punaisen sävyissä. Satunnaiset lehdet leijailivat alas. Yksi oli takertunut tytön pitkiin, kullanvaaleisiin hiuksiin.

Lehdet tippuivat kohti maata. Ne laskeutuivat tytön ympärille ja hänen päälleen. Tuuli puhalsi ne kauemmas. Ne lojuivat maassa, kunnes käpristyivät pieniksi ruskeiksi mytyiksi. Eihän niitä enää voinut edes lehdiksi sanoa. Ne olisivat kadonneet talven jälkeen, maatuneet tai musertuneet pienen pieniksi hiukkasiksi.

Ensimmäiset yöpakkaset saapuivat. Oli ilta, suljin verhoja. Tyttö istui paljaan vaahterapuun alla. Vedin kaihtimet kiinni ja käänsin selkäni ikkunalle.

Seuraavana aamuna astuin ulos. Ensilumi oli satanut maahan. Tyttö ei istunut vaahterapuun alla. Huomasin maassa jotain kiiltävää, siinä missä tyttö oli istunut. Pieni, aamuauringossa kimaltava, keltainen sitruunaperhonen. Kuollut.

Hautasin sen nyt jo hieman kovaan maahan. Vaahterapuun alle. Vaahterapuun tytön muistoksi.

Laura Levä

 

                                                                                                                                                               Kategoria: Arkisto 2016