Nuorisotyöpäivät 2015: Kavereiden kanssa ulkona! Missä nuorisotyö?

Miten nuorisotoimi pystyy olla nuorten elämässä läsnä muuallakin kuin nuorisotaloilla?

DSC_0060.jpg

Älä vihaa -salissa kuultiin Hyvä vapaa-aika -hankkeen tulkintoja, miten nuorisotoimi pystyy olla nuorten elämässä läsnä muuallakin, kuin nuorisotaloilla. Hyvä vapaa-aika -hankkeen tarkoitus on saada tietoa nuoren vapaa-ajan vaikutuksesta hyvinvointiin, sekä tulevaisuuden valintoihin. Hankkeessa pyritään kehittämään eri osa-alueiden yhteistyötä nuorisoasiainkeskuksen, koulujen ja nuorten välillä. Myös tässä painotetaan yhdenvertaisuuteen, jotta nuorilla olisi samat mahdollisuudet, mutta myös tiedostetaan, että erilaisuus on otettava huomioon eri perheiden rahatilanteessa, sukupuoli- ja kulttuurieroissa, sekä kielessä.

Nuorilta kysellessä mukavinta vapaa-ajan tekemistä on kavereiden kanssa oleminen

Hyvä vapaa-aika -hankkeessa nuoriso-ohjaajat ovat saatavilla nuorten kanssa koko heidän yläaste-ajan auttaen ja järjestäen toimintaa. Osallistumiseen kuitenkin vaikuttaa vahvasti koulu, jonka mukaan vapaa-aika kulkee. Kokeet, suhteet luokkatovereihin ja jopa kouluruoka vaikuttivat siihen, onko innostusta lähteä illemmalla minnekään. Tämä näkyi myös siinä, että harrastuneisuutta ei joillain nuorilla löytynyt juuri ollenkaan, sillä ei olla haluttu sitoutua kulkemaan treeneissä monena iltana viikossa. 

Hankkeen tarkoitus on tukea nuoria löytämään mielekästä harrastettavaa. Ohjaajat auttavat luottamuksen synnyttyä oppilaiden elämässä myös käytännön asioissa kuten kesätöiden hakemisessa. Omaa juttua pyritään löytämään ja siinä onnistuu paremmin, kun nuorella on luotettava aikuinen lähellä apuna tarvittaessa.

Ohjelman tuotti Hyvää vapaa-aika -hanke sekä HKI:n nuorisoasiainkeskus.

Sofia Mänty ja Aurora PiirtoKategoria: Tapahtumat