Suolaisiin herkutteluhetkiin

Mirandan 14 vinkkiä kesälomalle -jutussa vinkki nro 7 oli Herkkuja! Leivo jotain hyvää. Tartuin heti tuumasta toimeen, ja lopputuloksena syntyi tämä helppo ja kesäinen voileipäkakku. Alun perin ohje on Kinuskissan: http://www.kinuskikissa.fi/keikautettu-kinkkukakku/?hakusivu=1, mutta tähän kakkuun tuota ohjetta on vähän tuunailtu omaan malliin.

Voileipäkakku ei ehkä ole nopein ”leivottava”, mutta mikset haastaisi kavereita mukaan. Täyteainekset on jutustelun lomassa suit sait pilkottu ja onhan lopputulostakin kivempi nauttia yhdessä kuin yksin. Voileipäkakku on helppo ottaa kylmälaukussa mukaan piknikille, sitä on helppo varioida ja se on edes hitusen terveellisempää kuin sipsit :).

Tämän kakun ”niksi” on, että se kootaan ylösalaisin irtopohjavuokaan, ja hyytymisen jälkeen keikautetaan oikein päin. Koristeet laitetaankin siis ensin :)

Tarvitset:

  • Irtopohjavuoan (24cm halk.), kelmua, leikkuulaudan, veitsen ja leivontakulhoja tms.
  • Kakun pohjaa varten ruisvuokaleipää ja tilkan maitoa. Myös jokin muu vuokaleipä käy. 
  • Kakun koristelua varten viinirypäleitä ja kirsikkatomaatteja sekä salaatinlehtiä
  • Täytettä varten:
    • 4 liivatelehteä
    • 2 ½ dl vispikermaa
    • 400 g valkosipulituorejuustoa
    • 300 g palvikinkkua
    • punaisen paprikan
    • 2 suolakurkkua
    • ruukun ruohosipulia
    • varren kevätsipulia
    • 2 rkl vahvaa sinappia
    • 4 tl piparjuuritahnaa
    • ½ tl mustapippuria
    • ½ dl vettä
mittarvitset.jpg

Näin sen teet:

  • Laita irtopohjavuoan pohjalle kelmu ja sipaise vuoan reunoihin ruokaöljyä.
  • Halkaisen viinirypäleet ja tomaatit puoliksi. Asettele ne haluamallasi tavalla leikkuupinta alaspäin vuoan pohjalle (kelmun päälle).
kakunpllinen.gif
  • Laita 4 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen.
  • Pilko kuutioiksi paprika, suolakurkku, kinkku, kevätsipuli ja ruohosipuli. 
tytteet.jpg
  • Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi. Sekoittele vaahdotetun kerman sekaan tuorejuusto.
  • Lisää kerma-tuorejuustoseokseen sinappi, piparjuuritahna ja mustapippuri.
  • Kumoa sekaan kasvis- ja kinkkukuutiot. Sekoita täytemassa hyvin.
  • Kiehuta vesi.
  • Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää ne sekoittaen kiehahtaneeseen veteen.
liivate.jpg
  • Kun liivatevesi on hetken jäähtynyt, kaada se täytemassan joukkoon ja sekoita hyvin.
  • Nostele massaa varovasti ruokalusikalla irtopohjavuoan pohjalla olevien tomaattien ja viinirypäleiden päälle. Varo, etteivät koristeet liiku.
sisusvuokaan.jpg
  • Kun kaikki täytemassa on vuoassa, levittele se varovasti tasaiseksi joka puolelle vuokaa. Painele täytettä hieman, että sitä menee myös koristeiden väliin. 
  • Leikkaa vuokaleivistä kovat reunat pois.
  • Asettele leikatut leivät täytteen päälle niin, että niistä tulee kansi (eli pohja) kakulle.
leipvuoassa.jpg
  • Kostuta leipiä tilkalla maitoa.
  • Laita vuoan päälle kelmu ja siirrä se jääkaappin vähintään 3 tunniksi, mieluummin vuorokaudeksi.
  • 3h tai vuorokauden jälkeen: 
    • poista irtopohjavuoka kakun ympäriltä.
    • asettele kakun päälle (reunoille) salaatinlehtiä
    • laita kakun päälle sitä isompi tarjoilulautanen ja käännä kakku lautasen avulla ylösalaisin
    • poista kumotusta kakusta irtopohjavuoan pohja ja sen alla oleva kelmu
    • Herkuttele kylmän juoman kanssa :)
kakkuvalmis.jpg

Vinkki! Leikatuista leivänreunoista voi tehdä maistuvia snackseja. Leikkaa reunat sopivan kokoisiksi. Lisää paistinpannulle oliiviöljyä ja leivän palat. Anna leipien paistua pannulla keskilämmöllä 10-15min tai kunnes ne ovat mielestäsi tarpeeksi rapeita. Lisää haluamasi mausteet, esim. valkosipuli, mustapippuri, oregano…

leippalat.jpg

 


Kategoria: Reseptit