Arvostelussa

Vanharoosa

Vanharoosa3-1200x800.jpg
Kaikki kuvat: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Konsepti: Kulttuurikollektiivi Silta
Käsikirjoitus: Juulia Soidinaho
Ohjaus: Venla Korja
Tuottaja: Katariina Vestergård
Kuva: Jasmiina Soidinaho
Tuotanto: Kulttuurikollektiivi Silta, Seinäjoen kaupunginteatteri
Näyttelijät: Marja-Leena Mäkelä, Tanja Huuskonen, Juulia Soidinaho, Sami Sainio

Seinäjoen kaupunginteatterin näytelmässä Vanharoosa, jo paljon elämää nähnyt nainen kertoo elämästään. Luonnollisestikin siihen kuuluu sydänsuruja, pettymyksiä ja onneksi myös onneakin, sitä tosin vain vähän näytelmässä kuvattuna. Vanhan naisen nukkuessa tätä häiritsee menneisyytensä haamu, joka vie katsojan lumoutuneena seuraamaan otoksia naisen elämästä tämän ollessa nuori. Olennaisen osan näytelmästä tekee myös kotihoitaja, jonka kanssa Roosa heittää nasevaa huumoria heittämästä päästyään. Katsojalle näytelmä esittäytyy eheänä kokonaisuutena, jota myöhemmin tarkastellessa löytää eri osasia tunteen tasolla.

Vanhan roosan elämä koostuu kotihoitajan visiiteistä, huumorista ja kritiikistä valtion vanhustenhoidon järjestelmiä kohtaan. Viimeisimpänä mainittua kuullaankin runsain mitoin. Tämä näytelmän osa on kokonaisuuteen nähden varsin jännityksetön. Loppuosassa se tosin linkittyy nuoren roosan elämään.

Nuoren Roosan elämä sen sijaan on jännitystä täynnä. Elämän varhaisaikojen kuvaelmat etenevät kronologisessa järjestyksessä. Ne alkavat Roosan ollessa vielä lapsi. Aikasijoitus on 1940-luvulla. Roosa tutustuu ikäiseensä tyttöön, joka saapuu Pohjanmaalle evakkona Karjalasta. Yhdessä he menevät tansseihin, josta Roosa löytääkin oman sotilaansa. He rakastuvat tulisesti toisiinsa, mutta tämä hurma ei kestä kauaa. Sotilas kuolee isänmaansa puolesta. Olennaisen osan tekee Roosan vuosikymmeniä säilyttämä avaamaton kirje.

Vanharoosa8-1200x800.jpg

Kaikki kuvat: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Katsojalle näytelmä on kaikki mitä saattaa toivoa. Tunteiden skaala on laaja ja tunne välittyy loistavasti intiimin verstas-teatterin ansiosta. Vanhaaroosaa katsomaan mennessä täytyy muistaa nenäliinat. Kyynelvarmuus on taattu. Juoni perustuu tositarinoihin, joista osaa ei haluaisi itselleen tai muillekaan käyvän.

5/5

Hanna OllinkoskiKategoria: Arvostelut