Divergent - Outolintu

Kävin 9.4 katsomassa Seinäjoen BioMarilynissa elokuvan nimelta Divergent Outolintu.

Elokuva kertoo maailmasta, jonka sota on tuhonnut yhtä paikkaa lukuun ottamatta. Tämä ainoa turvallinen paikka on kaupunki, jota ympäröi muurit. Siellä ihmiset järjestetään viiteen eri homogeeniseen ryhmään. Nämä viisi eri ryhmää muodostuvat Uskaliaista, Terävistä, Sopuisista, Rehdeistä ja Vaatimattomista. On myös ihmisiä, jotka eivät ole päässeet mihinkään ryhmään, he ovat luokattomia.

Uskaliaat toimivat poliiseina ja rauhanpitäjinä. Tertävät tietävät kaiken ja tutkivat asioita. Sopuisat toimivat maanviljelijöinä. Rehdit ovat tunnettuja rehellisyydestään ja he jakavat oikeutta. Vaatimattomat jakavat ruokaa köyhille ja johtavat kaupunkia.

Nuoret aikuiset asetetaan testiin, jossa selvitetään, mikä ryhmä on paras nuorelle hänen luonteensa perusteella. Tämän testin jälkeen nuoret päättävät mihin ryhmään haluavat ja tämä päätös on lopullinen. Päähenkilö Beatrice ”Tris” Prior tulee Vaatimattomien ryhmästä ja hänen testinsä osoittautuu epäselväksi. Hänestä löytyy monen eri ryhmän ominaisuuksia. Näin ollen Beatrice luokitellaan Divergentiksi eli Outolinnuksi. Hän päättää soluttautua Uskaliaihin, joita hän on aina ihaillut.

Beatrice ja muut kokelaat joutuvat tekemään ensimmäisessä vaiheessa fyysistä työtä päästäkseen toiseen vaiheeseen. Ne, jotka eivät selviä ensimmäisestä vaiheesta joutuvat luokattomiksi. Beatrice selviää toiseen osioon, joka on mentaalinen. Siinä kokelas kiinnitetään simulaatioon, jossa he kohtaavat pahimmat pelkonsa kerta kerralta. Kun toinen vaihe on suoritettu, on kolmannen aika. Silloin kokelas kohtaa kaikki pelkonsa arvioijien nähdessä ja silloin päätetään, pääseekö hän uskalikkoihin. Matkan aikana Beatrice rakastuu heidän ohjaajaansa Neloseen ja Nelonen häneen.

Lopuksi Terävät kaappaavat vallan pistämällä kaikkien uskalikkojen kaulaan ainetta, joka uskottelee heidän olevan stimulaatiossa. Tämä on aine on laitettu kaikille muille, paitsi divergenteille. Kuinka yllättävää se onkin, myös Nelonen on divergent. Nelonen joutuu kiinni ja Beatrice lähtee etsimään perhettään ja muita pakoon päässeitä. He lähtevät tuhoamaan pääkeskusta, josta uskalikkoja ohjataan. Hänen äitinsä ja isänsä kuolevat matkan aikana, Nelonen pelastuu ja koko hallinto-ohjelma tuhotaan. Lopuksi Beatrice, Nelonen, Beatricen veli Caleb ja Nelosen isä Marcus lähtevät junalla pois kaupungista aina päätepysäkille asti pakoon.

Elokuva oli ihana. En ole lukenut kirjaa, mutta tiesin itse juonta aika paljon ennen elokuvan näkemistä. Näyttelijä valinnat osuivat nappiin, vaikka ensiksi ajattelin kuinka Beatricen hahmoa esittävä Shailene Woodley uppoaisi minuun. Juoni eteni hyvää vauhtia ja arvaamattomia juonenkäännöksiä löytyi sopivasti. Elokuvassa oli nähty paljon vaivaa tehosteiden luomiseen ja niitä käytettiin maltillisesti koko elokuvan ajan, mikä on hyvä. Liika tehosteiden käyttö olisi tehnyt elokuvasta turhan fiktiivisen ja animaatiomaisen. Näyttelijöiden ruhjemaskeeraukset ja veri olivat todella aidon näköisiä ja elokuvaa katsoessa tuli tunne, että ruhjeet ja haavat olisivat täysin aitoja. Ympäristön ja rakennusten käyttö elokuvassa oli huippua! Minulle syntyi vahvoja tunnetiloja jo pelkästään kun värit osuivat rakennuksissa ja kohtauksissa tietyn värisiksi. Minulle ei tullut elokuvan aikana kertaakaan sellainen olo, että olisi ollut tylsää, vaan elokuva piti mielenkiinnon koko ajan yllä.

Pidin elokuvasta todella paljon ja uskon monen Nälkäpeli -faninkin pitävän elokuvasta. Monen mielestä elokuva on varmasti pelkkää kopiointia Nälkäpeli -elokuvista. Minun mielestäni ei. Vaikka peruspohja noudatteli aika samaa kaaviota, oli Outolintu omaa luokkaansa tarinan, henkilöiden ja juonen suhteen. Vaikka elokuva oli upea ja hienosti toteutettu, jäin silti kaipaamaan vielä jotain. En tosin osaa sanoa, mitä se jotain on.

Annan elokuvalle tähtiä 4,5/5

Arvostelu: Sofia MäntyKategoria: Arvostelut