Loman odotusta

Lokakuun pääkirjoitus

Nyt onkin sitten jo lokakuu, ja kovaa vauhtia ollaan menossa kohti talvea. Toki toivotaan, että saadaan ensin nauttia näistä ihanista (sateettomista?) syyssäistä. Monilla on vielä vähän reilu viikko uurastusta koulunpenkissä, ja sitten päästään viettämään syyslomaa.

Mutta miksi ne viimeiset, lomaa edeltävät viikot tuntuvat aina niin pitkiltä? Aika matelee paljon hitaammin kuin alkuvuodesta, mikä tuntuukin menneen ohitse yhdessä hujauksessa. Käännämme aivot loma-asentoon ja odotamme sitä rentoutumisen aikaa, jolloin ei tarvitse uhrata ajatuksia koulumaailmalle.

Ennen tätä, opiskelijoilla ja koululaisilla on kuitenkin paljon töitä edessä. Läksyt kasaantuvat, harrastukset vievät aikaa, kavereitakin pitäisi nähdä. Koulussa opettaja pitää pistot, joihin et ole valmistautunut yhtään. Sinun tekisi vain mieli käpertyä peiton alle ja nukkua. Sillä et kuitenkaan auta itseäsi yhtään eteenpäin arjen paineissa.

Ensimmäinen virhe. Älä ajattele, että koulu ja opinnot olisivat sinulle jonkinlainen taakka. Yritä kääntää tämä ajatus toisinpäin ja ole iloinen siitä, että saat käydä koulua ja oppia mielenkiintoisia asioita.

Aseta itsellesi tavoitteita. Tällä viikolla aion oppia nämä asiat. Tuosta sanakokeesta saan paremman numeron kuin viimeksi. Tänään luen kaikki lukuläksyt. Jo tällaisilla pienillä asioilla viet omaa oppimistasi ja ajankäyttöäsi seuraavalle tasolle. Älä istu kirjan edessä puhelin toisessa kädessä ja viestittele samalla kaverille. Sillä et saavuta mitään, kulutat vain turhaan puolituntia yhden kappaleen lukemiseen, josta et loppujen lopuksi puhelimen takia edes muista mitään. Jos olisit keskittynyt vain ja ainoastaan lukemiseen, siihen olisi kulunut vähän reilut kymmenen minuuttia ja olisit saattanut oppiakin jotain.

Tärkeitä päivämääriä tässä kuussa:

  • 4.10. kansallinen korvapuustipäivä. Lupa herkutella!
  • 10.10 Aleksis Kiven päivä.
  • Viikolla 42 monet pääsevät viettämään syyslomaa.
  • 30.10 siirretään kellot talviaikaan.
  • Ja myös Halloween on ajankohtainen, sillä tänä vuonna se osuu maanantaille, 31.10.
  • Global 4H Day onkin sitten perinteisesti 1.11., eli jo marraskuun puolella. Siitä voit lukea lisää tästä.

Kovan työn päätteeksi on mukavaa ansaita hetken lepotauko loman merkeissä. Viettäkää siis oikein mukava/rentouttava/hauska syysloma ja tehkää kaikkea sellaista, mikä on teidän mielestänne kivaa!

Laura Levä

syyskuunpk.jpgKategoria: Pääkirjoitus